En stomi är en öppning på magen som är gjord av antingen tjock- eller tunntarmen. Genom stomin samlas urin eller avföring upp i en påse som sitter utanpå kroppen, ett så kallat stomibandage. Du kan få en stomi om det finns en sjukdom eller skada i tarmarna eller i urinvägarna som gör det svårt att kissa eller bajsa. Det finns flera olika typer av stomi.

Urostomi - Stomi för urin
Kolostomi - Stomi för avföring på tjocktarmen
Ileostomi - Stomi för avföring på tunntarmen
Reservoar - för avföring
Kontinent - för avföring eller urin

- Urostomi
En urostomi görs när urinblåsan måste opereras bort. En stomi för urin placeras på höger sida av magen. Påsar för urin har en liten kran för tömning. 


- Kolostomi
En kolostomi görs när sista delen av tjocktarmen, ändtarmen eller ändtarmsöppningen inte fungerar som de ska. Den sista delen av tjocktarmen används för att göra kolostomin och den placeras på vänster sida av magen. 

- Ileostomi
En ileostomi görs av tunntarmen. Det behövs om hela eller större delar av tjocktarmen måste opereras bort. Ileostomin placeras på höger sida av magen. 

- Reservoar
Vid vissa sjukdomar kan en reservoar göras av en bit av tunntarmen. Då görs en behållare av tunntarmen. Behållaren ersätter ändtarmen och sys fast på insidan av kroppen vid ändtarmsöppningen. Det kallas för en bäckenreservoar. Vid det här ingreppet behöver du ha en tillfällig stomi på tunntarmen under tiden som tarmen läker. Den brukar vara några månader. Därefter opereras den tillfälliga stomin tillbaka. Då kan du tömma tarmen på vanligt sätt igen. 

- Kontinent stomi
Kontinent stomi är en typ av reservoar. Då gör läkaren också en behållare av tunntarmen men med en ventil som leder ut i en stomi på magen. En kontinent stomi är oftast placerad på höger sida av magen. Behållaren sitter precis innanför bukväggen. Du tömmer behållaren med hjälp av en tunn slang och behöver därför ingen stomipåse. Stomin skyddas istället med ett speciellt plåster. 

- Tillfällig stomi
Ibland kan en så kallad tillfällig stomi göras på tunntarmen och ibland även på tjocktarmen. Den tillfälliga stomin har två öppningar. Genom ena öppningen kommer avföringen ut. Den andra öppningen har förbindelse med tarmen som är kvar. Den tillfälliga stomin gör att tarmen som är kvar läker bättre. 
Hjulen snurrar, hjulen rullar...