Även sommargågator ska vara tillgängliga för alla. Därför är det viktigt att kunna träffa ansvariga för en dialog om vad som är bra och vad som kan bli bättre. Detta gjorde jag och Johan Steirud, från Funktionsrätt Jönköpings län, idag.

Vi har två sommargågator i Jönköping, en på väster och en på öster. Den på öster kom till förra året och idag var första gången jag besökte den. Sommargågatan på väster har funnits längre och den träffar jag på mer ofta om somrarna då jag bor i kvarteret. Men idag var det fokus på den östra sommargågatan.

Där finns bord och sittplatser och tre små hus där barn kan leka affär. Borden är tillräckligt höga för att kunna komma under om man använder rullstol och leksaksaffärerna går att köra rakt igenom. Det ser trevligt ut.

Vi kom fram till att det behövs fler möjligheter till att ta sig upp på trottoaren. Det räcker inte med de befintliga nerfasningarna i var ände om gatan. En ramp kommer att ställas dit. Staketet kring barnens affärer kommer att flyttas ut så det blir mer yta att ta sig fram på. Även rullstolsanvändande barn kan ju vilja leka affär.

Det här blev mitt första uppdrag som ordföranden i Tillgänglighetsgruppen.

 

   

ST: 
Bild 1. 
Översiktsbild på sommargågatan. 

Bild 2. 
En rosa leksaksbutik. På husfasaden
står det "saft". Ett staket i trä står
runt om. 

   

ST: 
Bild 1 & 2
Jag sitter vid ett av
borden. Bordet sitter
ihop med två bänkar,
en på var sida. På
kortsidorna är det
utrymme att komma 
intill och under bordet
med rullstol.

Hjulen snurrar, hjulen rullar...