En mening som man hör så ofta. För många är det "bara" att gå på toaletten. Man letar upp närmaste toalett och gör sitt behov. Finns det ingen toalett i närheten håller man sig tills man kommer till en. För andra är det ett projekt att kunna få gå på toaletten. Man letar reda på närmaste toalett. Kommer jag in till toaletten med rullstolen? Finns det armstöd intill toalettstolen? Når jag toalettpapperet? Hur högt upp sitter handfatet? Det kan vara detaljer som gör att jag inte kan använda en toalett, även om det finns en rullstolssymbol på dörren. Det finns ibland brister, sådant som missats vid byggandet av toaletten men det kan också finnas bra anpassningar men kanske inte just de som passar mig. Vad bra tillgänglighet innebär skiljer sig från vem man frågar. Vi har alla olika behov och förutsättningar. 

Nej, det är inte att "bara gå på toaletten". 

    

ST: Bild 1. 
Jag sitter i rullstolen
och befinner mig i
en dörröppning 
in till en
handikapptoalett. 
Dörröppningen är
precis så bred att
jag kommer in med
min manuella rullstol.

Bild 2. 
Handfatet inne på
toaletten. Ett 
fristående handfat
på en bänkskiva.
Handfatet är väldigt
högt upp. Jag syns i
spegeln när jag
fotograferar. 

 


Hjulen snurrar, hjulen rullar...
/Rebecka/